На засіданні у Чернівецькій ОВА обговорили результати роботи Управління з мінімізації неофіційної праці у регіоні

08 липня 2024

У Чернівецькій обласній військовій адміністрації відбулося засідання комісії з питань мобілізації платежів до державного та місцевих бюджетів на території області.

Серед основних питань, розглянутих під час засідання, – діяльність структурного підрозділу територіального органу Держпраці з мінімізації нелегальної зайнятості на Буковині.

Доповідав на засіданні заступник начальника Управління інспекційної діяльності у Чернівецькій області Юрій Пуріч.

Посадовець, зокрема, зазначив, що з початку року фахівці Управління вжили низку комплексних заходів, метою яких є подолання неофіційної праці у регіоні.

Зокрема, здійснили понад 1 480 інформаційних відвідувань суб’єктів господарювання; провели понад 90 тематичних семінарів та робочих нарад з місцевими роботодавцями; організували 25 перевірок, за результатами яких склали відповідні акти державного нагляду (контролю).

Підкреслено, що найбільш ризиковими економічними галузями, у яких застосовується праця без належного оформлення трудових відносин, залишаються: сільське, лісове, рибне господарство;  будівництво; сфера торгівлі та надання послуг;  транспортна галузь;  складське господарство; поштова та кур’єрська діяльність; деревообробна галузь.

За результатами проведених інспекторами Держпраці (у якісній взаємодії з територіальними органами інших державних відомств) заходів, з початку року роботодавці оформили трудові угоди з понад 2 800 особами.

Під час засідання комісії обговорено також результати наглядової діяльності Управління на місцевих підприємствах-боржниках.

Зазначено, що керівникам 10 підприємств інспектори Держпраці видали приписи на усунення виявлених порушень у частині оплати праці колективам.

За результатами заходів нагляду за дотриманням трудового законодавства, роботодавці погасили заборгованість по заробітній платі 177 працівникам у загальній сумі понад 6 мільйонів 300 тисяч гривень.

Актуальна інформація з питань трудового законодавства: https://pratsia.in.ua