Про дослідження умов праці за показниками мікроклімату

22 липня 2024

Одним із факторів виробничого середовища на робочому місці є мікроклімат, який визначається температурою, відносною вологістю та швидкістю руху повітря.

Упродовж місяця ми перебуваємо в умовах рекордної літньої спеки, яка за даними  Українського гідрометеорологічного центру ДСНС України триватиме щонайменше місяць і температура повітря сягатиме 39,9С.

Згідно з Державними санітарними нормами робота за температури повітря понад 37°С є роботою у шкідливих умовах та несе небезпеку для людини. Для працівників офісних приміщень оптимальна температура повітря – 28°С.

Шкідливі умови мікроклімату, зокрема підвищена температура повітря робочої зони, негативно впливають на здоров’я працівників та передбачають проходження ними медоглядів згідно з Наказом МОЗ від 21.05.2007 № 246, організація яких законодавством покладена на роботодавця, як і обов’язок забезпечувати контроль відповідності параметрів мікроклімату гранично допустимим рівням та нормативним показникам. Такий контроль здійснюється шляхом організації відповідних лабораторних досліджень.

Відповідно до вимог Державних санітарних норм, вимірювання параметрів мікроклімату на робочих місцях здійснюється не рідше 2-х разів на рік, в теплий та холодний період року.

Отже, саме зараз актуально провести лабораторний контроль мікроклімату на робочих місцях для того, щоб оцінка умов праці була повною та ґрунтовною.

Такі дослідження проводяться лабораторіями, акредитованими на право проведення лабораторно-інструментальних досліджень умов праці з визначенням шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу.

Звертаємо увагу не те, що лабораторний контроль факторів виробничого середовища не слід ототожнювати з атестацією робочих місць за умовами праці, яка проводиться один раз на п’ять років, оскільки він має свої відмінності і його періодичність встановлена окремими санітарними нормами.

Загалом періодичність контролю факторів виробничого середовища ґрунтується на ступені шкідливості та швидкості виникнення негативних наслідків після контакту на організм працівника.

Більше інформації про найпоширеніші питання безпеки та гігієни праці, трудового законодавства: https://pratsia.in.ua