Підприємцям ресторанного бізнесу – про організацію трудових відносин з сезонними працівниками
23 липня 2025Додаткову консультаційну підтримку суб’єктам господарювання ресторанного бізнесу забезпечила головна державна інспекторка управління інспекційної діяльності у Чернівецькій області Південно – Західного міжрегіонального управління Держпраці Наталія Самборська.
У рамках виконання Національного плану спільних заходів щодо зниження рівня не задекларованої праці та виробничого травматизму, на виконання Стратегії відновлення, сталого розвитку та цифрової трансформації малого та середнього підприємництва посадовець управління, реалізуючи інформаційні відвідування, наголосила на вимогах трудового законодавства.

Детально обговорено організацію трудових відносин з сезонними працівниками, котрих роботодавці наймають на час літнього періоду для обслуговування відвідувачів закладів громадського харчування.
Мовилося про укладання трудових договорів, фіксацію правових відносин між роботодавцями та працівниками, про обов’язковість повідомлення про факти працевлаштування територіальний орган ДПС, організацію робочого часу персоналу, оплати праці тощо.
У ході інформаційних відвідувань зосереджено увагу на належному застосуванні праці молоді, неповнолітніх. Наголошувалося на додатковому соціальному захисті працівників вразливої категорії.
Підприємців поінформовано про можливість реалізації у їхніх трудових колективах програм психосоціальної підтримки, запобігання гендерної нерівності, дискримінаційних проявів у робочому середовищі.
Актуальна інформація, як працювати легально та безпечно: https://pratsia.in.ua