Гігієна праці: як запобігти інфікуванню гепатитом А на робочих місцях

08 листопада 2023

Що таке гепатит А?

Гепатит А –  інфекційне захворювання печінки, яке спричиняється вірусом гепатиту А (HAV).

Захворювання за ступенем тяжкості варіює від легкого захворювання, що триває 1-2 тижні, до тяжкого, що призводить до інвалідності. яка триває кілька місяців.

Інфекція гепатиту А не викликає хронічного захворювання печінки і рідко призводить до летального результату. Однак може спричинити гостру печінкову недостатність, яка часто є летальною.

Чи є гепатит А професійною проблемою?

Зазвичай гепатит А не є професійним захворюванням. Але недотримання правил особистої гігієни може призвести до інфікування під час виконання трудових обовʼязків працівниками, котрі контактують із зараженою їжею, водою, тваринами, людьми.

Зокрема, працівники харчової промисловості можуть опинитися під загрозою інфікування, якщо вони контактуватимуть із зараженою їжею чи водою. Працівники з активним вірусним гепатитом А не повинні готувати їжу для інших.

Медичні працівники не вважаються групою підвищеного ризику для інфікування гепатитом А, якщо вони дотримуються стандартних процедур інфекційного контролю.

Як можна запобігти гепатиту А на робочому місці?

Профілактика гепатиту А на робочому місці базується на належній гігієні та санітарії.

Поширення гепатиту А можна зменшити шляхом: наявності достатніх запасів безпечної питної води; – належного очищення або видалення стічних вод; дотримання правил особистої гігієни, зокрема регулярне миття рук;  уникнення спільного використання речей, наприклад рушників.

Ретельне миття рук є надзвичайно важливим для запобігання захворюванням. Працівники повинні бути проінформовані про використання, за потреби, відповідного захисного одягу та про його регулярну заміну. Їх також потрібно поінформувати про необхідність частого миття рук перед їжею, питтям або курінням.

Які симптоми гепатиту A?

Троє з чотирьох інфікованих вірусом гепатиту А мають симптоми.

Коли симптоми розвиваються, вони включають лихоманку, втому, втрату апетиту, нудоту, біль у животі, темну сечу та пожовтіння шкіри та очних яблук (жовтяниця).

У дорослих ознаки та симптоми проявляються частіше, ніж у дітей.

Інфіковані особи можуть поширювати вірус за 2 тижні до появи симптомів і до 2 тижнів після зникнення симптомів.

Інфікована людина, котра не має симптомів, теж може поширювати вірус.

Скільки часу потрібно для розвитку гепатиту A?

Інкубаційний період (час між першим контактом з вірусом і початком захворювання) гепатиту А становить від 15 до 50 днів, але найчастіше близько 28 днів.

Тривалість інкубаційного періоду залежить від кількості вірусу, який потрапляє до організму людини. Чим більша доза вірусу, тим коротшим є інкубаційний період.

Чи може інфікований гепатитом А працівник продовжувати працювати?

Лише лікар може підтвердити діагноз гепатиту А і надати рекомендації щодо лікування.

Необхідно звернутися до лікаря та оформити листок тимчасової непрацездатності.

Варто памʼятати, що розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності залежить від страхового стажу працівника, тобто від тривалості часу, упродовж якого працівник працював на підставі трудового договору і за нього сплачувався соціальний внесок.

Насьогодні також існує вакцина, яка може надати додатковий захист від гепатиту А.

Докладно – як запобігти гепатиту А на робочому місці – на інформпорталі Держпраці: https://www.pratsia.in.ua/safe_work.php