На підприємстві, де стався нещасний випадок, проведено комплексний превентивний захід

31 березня 2023

Посадові особи Управління інспекційної діяльності у Чернівецькій області Південно-Західного міжрегіонального управління Держпраці провели на підприємстві, на якому трапився нещасний випадок, моделювання подій на робочих місцях.

Захід відбувся задля вироблення безпечної поведінки працівників підприємства з ремонту та обслуговування автомобільного транспорту на своїх робочих місцях й попередження випадків виробничого травматизму в майбутньому.

Попередній випадок травмування на підприємстві трапився з кравцем  з пошиття тентів вантажних автомобілів.

Виконуючи роботу на висоті, а саме знімаючи тент з вантажного автомобіля, працівник втратив рівновагу й впав. При цьому, він отримав  травму голови.

За результатами розслідування випадку виробничого травматизму та детального аналізу,  й відбулося практичне відпрацювання заходів безпеки праці за участю начальника відділу з питань безпеки праці Управління інспекційної діяльності у Чернівецькій області Володимира Гути, інспекторки відділу Регіни Задоровської,  головного державного інспектора відділу  розслідування, аналізу, обліку виробничого травматизму та аварій Південно-Західного міжрегіонального управління Андрія Сербенюка.

Так, безпосередньо на місці виконання робіт,  було змодельовано  події нещасного випадку , встановлено та детально обговорено критичні фактори, що призвели до виникнення нештатної ситуації зі складними наслідками.

Керівнику підприємства акцентовано на необхідності контролю за виконанням вимог галузевих Правил охорони праці під час виконання робіт на висоті, використання засобів індивідуального захисту працівниками.

Профільні фахівці Держпраці вказали на необхідність забезпечення  надійної стійкості пересувного майданчика на колесах та усунення ризиків падіння персоналу з його  верхнього рівня через незакритий отвір.

Водночас інспектори  виокремили можливі професійні ризики при настанні  інших нештатних ситуацій на підприємстві. а також рекомендували, як ефективно забезпечити безпеку виробничого процесу.

Керівнику підприємства рекомендовано  розмістити пам’ятку про безпечне виконання робіт на місці, де стався нещасний випадок із зазначенням обставин і причин нещасного випадку.

Превентивний захід, проведений фахівцями Управління, зорієнтований на створення безпечних умов праці на підприємстві, усунення потенційних загроз та небезпек для здоров’я та життя працівників.

Як працювати безпечно –  на  порталі Держпраці: www.pratsia.in.ua