Вихованців професійного ліцею залізничного транспорту попереджено про ризики неофіційних трудових відносин та виробничого травматизму

24 лютого 2023

Превентивний захід  проведено днями у Чернівецькому професійному ліцеї залізничного транспорту  заступницею начальника відділу з питань праці  Управління інспекційної діяльності у Чернівецькій області  Валентиною Панчишиною та головним державним інспектором відділу з питань безпеки праці Дмитром Паламарчуком.

Фахівці територіального органу Держпраці організували зустріч із викладацьким колективом та студентами навчального закладу з метою інформування  щодо необхідності дотримання чинного трудового законодавства та законодавства з питань безпеки праці.

Оскільки, учні училища через певний час стануть потенційними шукачами роботи, то посадовці Управління, найперше, надали практичні поради, як уберегти себе від недобросовісних роботодавців та знайти легальну роботу.

Заступниця начальника відділу з питань праці Валентина Панчишина  наголосила на перевагах офіційних трудових відносин.  детально акцентувала на ознаках, які можуть свідчити, що праця використовується неофіційно, або ж є примусовою.

«Необхідно звертати увагу на особливості пропонованої роботи, наявність укладання  трудових договорів, режим робочого часу, умови оплати праці.  Не варто погоджуватися на роботу, якщо працедавець не надає повної інформації та не декларує з вами трудові відносини. Це створює ризики, у тому числі, потрапляння у трудове рабство», – підкреслила під час спілкування зі слухачами представниця Держпраці.

Принагідно учнів училища поінформовано  про норми офіційного укладання трудових відносин;  соціальні гарантії та пільг для молоді при реалізації своїх трудових прав навіть в умовах воєнного стану. Особливу увагу під час спілкування приділено праці неповнолітніх.

Майбутніх працівників  також поінформовано про можливість отримання необхідних роз’яснень  через інформаційні  сервіси Держпраці, зокрема,  портал:    https://www.pratsia.in.ua/.

Головний державний інспектор Дмитро Паламарчук окреслив учасникам зустрічі основні тези чинного законодавства з питань безпеки праці.

Посадовець виокремив  норми статті 14 Закону України  «Про охорону праці», яка покладає на працівників відповідальність за дотримання нормативно-правових актів з охорони праці.

Детально проаналізовано присутнім низку  статей, які, зокрема,  регламентують проходження  медичних оглядів; підвищення рівня знань з безпеки праці: навчання, інструктажі, перевірку знань тощо.