Як протидіяти дискримінаційним проявам на робочому місці

02 серпня 2024

Дискримінація на робочому місці може проявлятися як у діях керівництва чи колег, так і в їхній бездіяльності. Інколи вона може бути неусвідомленою.

Найчастіше працівники стикаються на роботі з «мобінгом» (від англійського слова mob – агресивний натовп)  або цькуванням – як із боку керівництва, так і з боку інших колег.

Цькування керівником називають «босингом» (від слова boss – «бос», «керівник»), цькування з боку колег – «булінгом» (від слова bully  «хуліган»).

В обох випадках жертвою стає хтось із колективу, кого регулярно принижують або ігнорують.

Якщо ви вважаєте, що ваші права порушені, або ж ви зіткнулися з дискримінацією, не мовчіть. Для початку спробуйте розв’язати проблему зсередини.

Якщо вас дискримінують колеги, поговоріть із керівництвом. Коректно поясніть, що відчуваєте упереджене ставлення, й попросіть підтримки.

Якщо ви відчуваєте дискримінацію з боку керівництва, поговоріть із колегами.

Важливо зрозуміти, чи ви єдині в колективі, хто стикається з несправедливістю. Якщо виявиться, що від дискримінації потерпають й інші колеги, об’єднуйтеся – що більше вас буде, тим більше шансів розв’язати проблему. Спробуйте разом поговорити з керівництвом.

Якщо це не дало результатів, спробуйте звернутися до громадських організацій, які опікуються певним типом дискримінації на робочому місці.

Практичні поради, як протидіяти дискримінаційним проявам у робочому середовищі – за інформаційними матеріалами порталу «Дія. Безбар’єрність» –  https://bf.diia.gov.ua