Робота без бар’єрів: підтримка кожному, хто прагне зробити внесок у відбудову та розвиток країни

22 липня 2024

Уряд запровадив низку успішних програм активної зайнятості і підтримує кожного українця, який прагне працювати та зробити внесок у відбудову й розвиток країни. Про це зазначила заступниця Міністра економіки України Тетяна Бережна під час засідання Ради з прав людини, гендерної рівності та різноманіття при Міністерстві закордонних справ.

Учасники обговорили спричинені війною виклики у сфері безбар’єрності та перспективи їх подолання.

“Війна ускладнила життя в багатьох сферах, тисячі українців втратили роботу через руйнування, зупинку підприємств, вимушений переїзд з небезпечних чи окупованих регіонів. Саме тому один з пріоритетних напрямків для Уряду – максимально полегшити українцям доступ до роботи, надати підтримку в професійному розвитку, щоб стати більш конкурентним на ринку праці, стимулювати зростання зайнятості і самозайнятості. Маємо низку успішно діючих програм. Зокрема, понад 19 тисяч українців завдяки грантовій підтримці держави відкрили або розширили власну справу і при цьому створили 34 тисячі нових робочих місць, серед них близько тисячі ветеранів та членів їхніх сімей.  Майже 30 тисяч українців взяли ваучери на навчання та отримали нову, затребувану на ринку праці спеціальність, або підвищили свій професійний рівень. Працевлаштовано близько 400 тисяч українців з вразливих категорій – внутрішньо переміщених осіб, людей з інвалідністю, молоді, людей передпенсійного віку”, – зазначила заступниця Міністра економіки Тетяна Бережна.

Вона також нагадала, що роботодавці отримують від держави фінансову підтримку на облаштування робочих місць для людей з інвалідністю, за працевлаштування внутрішніх переселенців, що дозволяє їм швидше знайти роботу, адаптуватись в нових умовах, отримати можливість забезпечувати себе й свою родину. І Уряд планує надалі розширювати активні програми зайнятості.

За результатами засідання, Рада з прав людини, гендерної рівності та різноманіття сформувала Заяву про підтримку Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні до 2030 року. Безбар’єрне суспільство визначене як один із пріоритетів для демократичної Української держави.

Також Рада закликала міжнародних партнерів надавати пріоритетну підтримку проєктам із розбудови безбар’єрного простору у місцях працевлаштування, інфраструктурної, транспортної та інформаційної доступності, освітніх, медичних та соціальних послуг, житлового будівництва, повідомляє сайт Міністерства економіки України.