З вихованцями Чернівецького індустріального коледжу обговорили права молоді на гідну та безпечну працю

08 лютого 2023

Актуальні теми трудового законодавства та законодавства з безпеки праці обговорили на робочій зустрічі – лекції  учора, 7 лютого, фахівці Управління інспекційної діяльності у Чернівецькій області з вихованцями Чернівецького індустріального фахового коледжу.

Участь у заході від територіального органу Держпраці взяла заступниця начальника відділу з питань праці  Валентина Панчишина та головний  державний інспектор відділу з питань безпеки праці Дмитро Паламарчук.

Одна із тем, яка у ході спілкування обговорювалася учасниками зустрічі   особливо жваво –  як молодим працівникам відстояти свої соціальні та трудові права у разі їх порушення роботодавцем.

Практичні поради юним слухачам надала Валентина Панчишина, наголосивши, найперше на недопустимості не задекларованої зайнятості.

«Належним чином оформлені трудові відносини –  це стовідсоткова  запорука ваших трудових прав, – зазначила  Валентина Панчишина. – Державна служба з питань праці, Управління інспекційної діяльності  як її територіальний підрозділ, наполегливо рекомендують працівникам, особливо тим, хто лише починає свій трудовий шлях не піддаватися на сумнівні пропозиції окремих не надто доброчесних  роботодавців й не погоджуватися на незадекларовану зайнятість та отримання заробітної плати у так званих конвертах.  Раджу вам ретельно переглянути статті Кодексу законів про працю, які регламентують права працівників й повсякчас пам’ятати, що окрім трудових обов’язків ви ще маєте й трудові права».

Посадовець також надала слухачам практичні поради щодо оформлення трудових правовідносин з потенційним роботодавцем, роз’яснила про відмінності між оформленням трудових договорів та цивільно-правових угод; наголосила на змінах у трудовому законодавстві на період дії воєнного стану.

Як убезпечити себе від ризиків виробничого травмування на робочому місці  – про це та низку інших тем безпеки праці  учням навчального закладу розповів головний державний інспектор Дмитро Паламарчук.

 «Дбати про здоров’я і життя працівників – у зоні відповідальності  не лише роботодавців, але й самих працівників. Це є законодавчою нормою статті 14 Закону України «Про охорону праці», яка зобов’язує працівників дбати  про особисту безпеку, а також про безпеку та здоров’я оточуючих у процесі виконання будь яких робіт, – зазначив при спілкуванні з учнями фахівець Управління. – Статистика виробничого травматизму засвідчує той факт, що рівень травмування на робочому місці серед молоді значно вищий, ніж серед досвідчених працівників».

Зустріч з вихованцями коледжу відбувалася в інтерактивному форматі, тому представники Держпраці надали ґрунтовні відповіді на запитання, озвучені під час спілкування.