Обговорено питання впровадження політики гендерної рівності

31 травня 2024

У Чернівцях пройшов Форум  жінок Буковини. Захід відбувся 16 – й рік поспіль. Його учасниці  –  жінки, що є лідерками у багатьох сферах суспільного життя:  посадовці органів державної влади та органів місцевого самоврядування, підприємці, науковці, правозахисниці, письменниці,  громадські діячки, волонтерки.

Серед запрошених  – представниці  Управління інспекційної діяльності у Чернівецькій області.

Під час панельних дискусій обговорено питання впровадження політики гендерної рівності в державі, відповідної оплати праці, зменшення розриву між оплатою праці жінок і чоловіків; напрацювання, направлені  на унеможливлення дискримінаційних проявів;  розвиток Українського жіночого руху, започаткованого ще 140 років тому.

Перед початком зустріч до лідерок звернулася Урядова уповноважена з гендерної політики Катерина Левченко. Вона зазначила на ключовій ролі жінки у різноманітних сферах: політиці, професійних сферах, громадському житті.

Прикметно, що навіть у Збройних Силах України число жінок, котрі  зі зброєю у руках боронять власну державу, щороку зростає.  Наразі у різних  оборонних структурах задіяно понад 62 тисячі українок. Безпосередньо на передових рубежах перебуває понад п’ять тисяч жінок.

За статистикою, за останні два роки кожен другий ФОП в Україні, відкритий жінками.

Число жінок у політиці наразі  складає понад 21%. Серед  очільників вищих державних інституцій 28 % – жінки.