Фахівці Управління поінформували працівників закладу дошкілля щодо окремих питань безпеки та гігієни праці

31 січня 2023

Дошкільний навчальний заклад «Барвінок» у Чернівцях з інформаційним візитом відвідали фахівці Управління інспекційної діяльності у Чернівецькій області.

Головні державні інспекторки Регіна Задоровська та Юлія Бабюк надали відповідні роз’яснення щодо окремих питань  своїх профільних напрямів роботи.

Так, інспекторка відділу  з питань гігієни праці  та атестації робочих місць за умовами Юлія Бабюк  поінформувала відповідальних осіб освітнього закладу щодо необхідності  проведення медичних оглядів.

Посадовець наголосила на обов’язковості їх проходження працівниками закладу освіти, оскільки введення воєнного стану в державі  не спричинило внесення змін до нормативно-правових актів або інших розпорядчих документів, на підставі яких роботодавець може перенести строк проведення періодичного медичного огляду працівників,  чи допустити до роботи працівника, який не пройшов попередній медичний огляд.

Медичні огляди є обов’язковою законодавчою умовою, дотримання якої вимагає стаття 17 Закону України  «Про охорону праці», підкреслила Юлія Бабюк.

Фахівцям установи також надано низку роз’яснень щодо проведення атестації робочих місць за умовами праці та порекомендовано  використовувати інформаційні сервіси Держпраці, зокрема, портал –  pratsia.in.ua у разі необхідності отримання оперативної консультаційної допомоги.

У свою чергу, інспекторка відділу з питань безпеки праці Управління Регіна Задоровська звернула увагу  посадових осіб дошкільного навчального закладу  на необхідність проходження навчання та перевірки знань з питань охорони праці.

Посадовець  наголосила на обов’язковості проходження спеціального навчання особами, котрі виконують роботи з підвищеною небезпекою. Проходження  навчання має відбуватися відповідно до вимог «Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці».

Детально зазначено на необхідності подання Декларації відповідності матеріально – технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці на роботи, зазначені  в переліку видів робіт, які виконуються на підставі декларації.

Під час інформаційного візиту особливо ґрунтовно обговорено заходи безпечного проведення робіт при використанні електрообладнання, зокрема, кухонних електроплит та безпечну експлуатацію устаткування, що використовується при аварійних відключеннях електроенергії. Мовилося  про  використання електрогенераторів.

Регіна Задоровська повідомила, що фахівцями відділу з питань безпеки праці Управління розроблено відповідну пам’ятку з рекомендаціями належного використання  електрогенеруючого обладнання. І хоча перелік рекомендацій не є вичерпним, однак дотримання розроблених заходів безпеки при користуванні цим видом обладнання підвищеної небезпеки  дозволить уникнути ризиків травмувань.