Про працю молоді, котра не досягла повноліття 

23 травня 2024

Управління інспекційної діяльності  у Чернівецькій області Південно-Західного міжрегіонального управління Держпраці  роз’яснює:

відповідно до чинного законодавства неповнолітні особи, тобто ті, хто не досяг 18 років, у трудових правовідносинах прирівнюються у правах до повнолітніх.

Водночас у галузі охорони праці,  робочого часу, відпусток та деяких інших умов праці неповнолітні користуються пільгами, встановленими законодавством України.

Не допускається прийняття та роботу осіб, молодших 16 років. Але як виняток, за згодою одного із батьків або особи, що їх замінює, можуть прийматись на роботу особи, які досягли 15 років.

Для виконання легкої роботи, що не завдає шкоди здоров’ю і не порушує процесу навчання, у вільний від навчання час допускається прийняття на роботу учнів загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних і середніх спеціальних навчальних закладів, що досягли 14-річного віку за згодою одного з батьків або особи, що його замінює.

Усі особи молодші 18 років приймаються на роботу лише після попереднього медичного огляду і в подальшому, до досягнення 21 року, щороку підлягають обов’язковому медичному оглядові.

На кожному підприємстві, в установі, організації має вестися спеціальний облік працівників, які не досягли 18 років, із зазначенням дати їх народження.

Тривалість робочого часу учнів, котрі працюють упродовж навчального року у вільний від навчання час, не може перевищувати  половини максимальної тривалості робочого часу для осіб відповідного віку.

Оплата праці працівників, молодших 18 років при скороченій тривалості щоденної роботи, повинна  виплачуватися у такому ж розмірі, як працівникам відповідних категорій при повній тривалості щоденної роботи.

Оплата праці учнів загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних і середніх спеціальних навчальних закладів, які працюють у вільний від навчання час, провадиться пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку. Підприємства можуть встановлювати учням доплати до заробітної плати.

Роботи, на яких забороняється застосування праці осіб, молодших 18 років:

на важких роботах і на роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці;

на підземних роботах;

на роботах, що передбачають підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для неповнолітніх граничні норми;

нічних, надурочних роботах і роботах у вихідні дні.

Працівників, молодших 18 років, забороняється призначати на роботи, які пов’язані виключно з підійманням, утриманням або переміщенням важких речей.

До тривалої роботи з підіймання та переміщення важких речей неповнолітні до 15 років не допускаються.

До роботи, що потребує підіймання та переміщення важких речей, допускаються неповнолітні, які не мають медичних протипоказань, що засвідчено відповідним лікарським свідоцтвом.

Більше актуальної інформації: https://pratsia.in.ua

Інформаційне роз’яснення підготовлено у рамках  реалізації заходів з відзначення Міжнародного дня захисту дітей  та Всесвітнього дня боротьби з дитячою працею