Психічний добробут – незамінна складова загального здоровʼя людини

15 травня 2024

Наразі продовжує тривати Європейський тиждень обізнаності про психічне здоров’я, заснований найбільшою в Європі незалежною неурядовою організацією з охорони психічного здоров’я Mental Health Europe

Європейський тиждень обізнаності про психічне здоров’я – загальноєвропейська ініціатива. Символом, який нагадує нам про важливість піклування про психічний добробут, є зелена стрічка.

Цьогоріч темою тижня визначено спільне творення (co-creation) системи психічного здоровʼя – тобто участь та відповідальність усіх учасників процесів – Урядових організацій, професійних спільнот, неурядових організацій, освітян, громад –  у спільній розробці та впровадженні політик, послуг, програм для психічного благополуччя.

У Центрі громадського здоров’я України зазначають: психічний добробут є незамінною складовою загального здоровʼя людини. Йдеться, перш за все, про змогу давати собі раду і повноцінно жити навіть у час стресу, а не тільки про відсутність симптомів розладів чи постійне відчуття щастя або “безхмарного неба” .

Психічний добробут означає можливість людини відчувати весь спектр емоцій, будувати взаємини з іншими, витримувати життєві негаразди, робити свій суспільний внесок та реалізувати власні здібності .

І ще декілька цікавих фактів, які можуть бути для вас новими:

лише відсутність симптомів психічних розладів не є запорукою психічного добробуту.

Люди із психіатричним діагнозом можуть мати психічний добробут.

Стресові ситуації не завжди є травматичними, а інколи навіть можуть стимулювати напрацювання життєстійкості та формування психічного добробуту.