Суб’єкта господарювання проконсультовано щодо окремих питань безпечного виконання робіт на будівельних майданчиках

30 січня 2023

Технічну консультацію на робочих місцях на будівельному підприємстві ТОВ «Агробудналадка» надав головний державний інспектор відділу з питань безпеки праці Управління інспекційної діяльності у Чернівецькій області  Південно-Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці Ігор Пантело.

Посадовець територіального органу Держпраці ґрунтовно роз’яснив щодо  вимог з безпеки праці на тимчасових або мобільних будівельних майданчиків, зокрема, щодо організації управління охороною праці.

Окремо акцентовано на виконанні робіт на висоті  з використанням устаткування та механізмів підвищеної небезпеки  –  будівельних колисок, вантажних лебідок, стаціонарних платформ  і таке інше.

Наголошено на тому, що роботодавець зобов’язаний  організувати виробничий процес належним чином.

Так, працівники мають пройти  медичні огляди, навчання та перевірку знань з питань охорони праці, цільові інструктажі.  Суб’єкт господарювання зобов’язаний забезпечити персонал засобами колективного та індивідуального захисту, спецодягом та спецвзуттям.

В обов’язковому порядку  за організацію та безпечне виконання робіт на об’єкті  має бути призначено відповідальну особу.

Фахівець Держпраці попередив роботодавця, що у разі виникнення на будівельному майданчику небезпечного чи шкідливого фактору, роботи на об’єкті мають бути негайно зупинені. Відновлення процесу роботи можливе лише уразі усунення небезпеки для персоналу.

Надаючи консультаційну допомогу на робочих  місцях,  Ігор Пантело підкреслив, що  дотримання нормативно-правових актів з питань безпеки праці сприятиме попередженню  виробничому травматизму на  підприємстві та загалом у будівельній галузі регіону.

Довідково: у минулому, 2022, році у на будівельних підприємствах Буковини зафіксовано один випадок виробничого травматизму зі смертельним наслідком.