Роботодавцю акцентовано на забезпеченні належної оплати праці персоналу

03 травня 2024

Заступниця начальника відділу з питань праці Управління інспекційної діяльності у Чернівецькій області Валентина Панчишина та головна державна інспекторка Валентина Моргоч провели перевірку виконання вимог виданого припису на погашення заборгованості заробітної плати працівникам  ДП “Неполоковецького комбінату хлібопродуктів”, що здійснює господарську діяльність у Чернівецькому районі Буковини.

Представниці територіального органу Держпраці підкреслили, що виплата заробітної плати працівникам має відбуватися у першочерговому порядку.

Зазначено, що заробітна плата виплачується працівникам  на умовах, визначених трудовим договором.  Акцентовано на тому, що роботодавець повинен вживати всіх можливих заходів для забезпечення реалізації права працівників на своєчасне отримання заробітної плати.

Наголошено, що звільнення від відповідальності за порушення зобов’язання щодо строків оплати праці може бути лише у разі бойових дій, або інших обставинах непереборної сили.

Суб’єкту господарювання надано додаткову фахову консультацію щодо виконання зобов’язань з виплати заробітної плати працівникам.

Довідково: за результатами позапланових заходів державного нагляду (контролю), проведених фахівцями Управління у минулому,  2023, році, роботодавці Буковини виплатили працівникам заборговану зарплату у сумі понад 9 мільйонів 900 тисяч гривень.

На виконання приписів, суб’єкти господарювання погасити заборгованість перед 2 109 працівниками регіону.

Системна робота була проведена на виконання доручення Прем’єр-міністра України від 12.05.2023 року за № 10013/5/1-23.

За звітний період  фахівці територіального органу Держпраці здійснили перевірку 10 звернень громадян, у яких зазначалося про невиплату заробітної плати, у тому числі, в окремих випадках, – при звільненні з роботи.

За результатами позапланових перевірок інспекторів Управління за зверненнями заявників, роботодавці погасили заборгованість по зарплаті перед громадянами у сумі майже 58 тисяч гривень.