На засіданні робочої групи  у Чернівецькій ОВА напрацьовано низку практичних кроків, які сприятимуть у подоланні не задекларованої праці в області

29 листопада 2023

Як практично активізувати заходи з подолання тіньової праці у регіоні обговорено на засіданні обласної робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, що відбулася учора, 28 листопада, у Чернівецькій обласній військовій адміністрації.

Засідання робочої групи пройшло під головуванням першої заступниці начальника ОВА Альони Атаманюк.

До роботи органу було запрошено представників державних контролюючих відомств, серед них і фахівців територіального органу Держпраці. Участь у засідання взяла начальниця Управління інспекційної діяльності у Чернівецькій області Ліна Корева.

Очільниця стала основною доповідачкою при розгляді питання про заходи щодо зменшення рівня не задекларованої праці.

Ліна Корева наголосила на результатах роботи Управління, зазначивши, що у нинішньому, 2023, році головні державні інспектори провели серед місцевих суб’єктів господарювання  понад  2 800 інформаційних відвідувань, спрямованих на популяризацію офіційно оформленої праці. За результатами заходів, роботодавці Буковини легалізували трудові відносини з понад 4 770 громадянами, у тому числі, з понад  1 330 особами – за час проходження масштабної інформаційної кампанії «Виходь на світло».

Представниця Держпраці також виокремила основні напрями діяльності Управління й акцентувала на підставах, які дозволяють фахівцям здійснювати заходи державного нагляду (контролю).

Так, під час доповіді підкреслено, що перевірки відбуваються з урахуванням вимог Постанови Кабінету Міністрів України від 13.03.2022 року за № 303 – «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану».

Акцентовано, що інспектори здійснили 18 позапланових заходів державного контролю, зокрема,  підприємств-боржників з виплати заробітної плати.

При проведенні позапланових заходів державного контролю винесено 17 приписів про усунення виявлених порушень чинного законодавства про працю; складено та передано на розгляд до судових інстанцій 10 протоколів; матеріали шести перевірок передано до правоохоронних органів.

Важливим є той факт, що на виконання вимог приписів фахівців Держпраці, підприємства-боржники погасили заборгованість з виплати заробітної плати своїм працівникам на загальну суму  у понад 4 мільйони 750 тисяч гривень, підкреслила Ліна Корева.

Особливо активно на засіданні обговорено практичну організацію заходів, націлених на подолання не задекларованої праці та належної виплати офіційної заробітної плати.

Зазначено, що наразі у так званій групі з найбільш ризикованими економічними галузями, де потенційно найменші заробітні плати, зафіксовано: галузь вантажних перевезень (середня заробітна плата – 6 тисяч гривень), готельний та ресторанний бізнес (7600 гривень), приватні медичні заклади (5 тисяч гривень) тощо.

Тому суб’єкти господарювання, які здійснюють діяльність за цими економічними напрямами, будуть перебувати в особливому фокусі уваги відповідних контролюючих органів.  Підставою цьому мають стати результати фінансової та господарської діяльності підприємств за 2023 рік.

Під час засідання робочої групи напрацьовано низку практичних кроків, які будуть реалізовані за спільної  участі фахівців Управління інспекційної діяльності, профільних департаментів Чернівецької ОВА, Головного управління ДПС у Чернівецькій області вже у наступному, 2024, році.