Виснаження, вигорання, депресія: як розрізнити та що робити

06 листопада 2023

Людина щойно назвалася, а вже за мить її ім’я вилетіло з твоєї голови. Або ніяковієш під час розмови, бо наче кожною клітинкою тіла відчуваєш, як не можеш зосередитися. Чи працездатність стрімко знижується, « випадаєш з обойми» та не встигаєш за мінливістю світу.

Усе це – спільні ознаки трьох психоемоційних спадів: виснаження, вигорання та депресії.

Важливо вміти розрізняти ці стани, адже для кожного з них своя система подальших дій. І якщо щастя люди відчувають більш-менш однаково, то такі стани кожен переживає по-своєму.

Вийти зі стану виснаження допоможе відпочинок. Саме тому важливо не займатися робочими питаннями у вихідні, а відпустку проводити якомога далі від дому. Або хоча б змінювати вид діяльності – з інтелектуальної на фізичну, чи навпаки. Зміна атмосфери, колективу, фіксації на певних речах – усе дієво.

При виснаженні у людини не вистачає енергії. Вона береться за все одразу, але нічого не може закінчити.

Як діяти? Обмежувати себе та робити одну справу, а не 10, навіть якщо так звикли. Саме в цьому стані відмова, обмеження, певні психологічні кордони відбудовуватимуть ментальну цілісність. Бо інакше може дійти до того, що виснажена людина психологічно буде не здатна робити прості побутові речі

Ще більш важкий емоційний спад – вигорання.

Люди можуть почати хворіти: не тиждень чи другий, а місяцями, з температурою, порушеннями імунітету. Для вигорання характерні також агресивні реакції, конфліктність, виникнення шкідливих залежностей.

І якщо до виснаження призводить одноманітність день у день, то причиною вигорання стають ментальні гойдалки. При вигоранні забезпечити мінливість процесів у своєму житті, «зупинити» себе, залишити  клопоти та справи – просто відпочити.

Складний емоційний стан людини –  депресія. Симптоми хвороби – зникнення апетиту, погіршення сну, уповільнення мислення, відсутність найменшої радості.

Допомогти собі самотужки у такому стані  майже нереально. Людині варто звернутися до фахівця, пройти курс психотерапії, займатися фізичною активністю, більше перебувати на свіжому повітрі, не уникати яскравого світла та кольорів.

За інформаційними матеріалами Всеукраїнської програми ментального здоровя  –  «Ти як?»