Керівникам закладів шкільної та дошкільної освіти Чернівців наголошено на належній організації безпеки праці

03 листопада 2023

Розширені робочі наради за участю директорів ліцеїв, гімназій, шкіл та закладів дошкілля обласного центру відбулися в управлінні освіти Чернівецької міської ради за активної участі фахівців відділу з питань безпеки праці Управління інспекційної діяльності у Чернівецькій області.

Серед основних питань, розглянутих на засіданнях,  – належна організація безпеки праці в установах освіти.

Територіальний орган Держпраці на робочих зустрічах представляла заступниця начальника відділу з питань безпеки праці Регіна Задоровська.

Учасникам нарад зазначалося на неухильному виконанні чинного законодавства з безпеки праці та на важливості дотримання норм галузевих правил, актуальних для освітньої галузі.

Мовилося, зокрема, про норми Правил охорони праці при виконанні робіт на висоті,  Правил безпечної експлуатації електроустановок споживачів, інструкцій з безпеки праці при експлуатації теплогенеруючого, електрогенеруючого обладнання тощо.

Детально наголошувалося на необхідності подання  закладами декларацій матеріально-технічної відповідності;  належній підготовці та експлуатації устаткування та обладнання  для успішного проходження опалювального сезону в установах, наявності сигналізаторів,  інших необхідних  технічних засобів.

Особливу увагу приділено експлуатації електрогенераторів, обов’язковості проходження відповідного навчання персоналом.

Загалом  акцентовано на проходженні відповідальними особами  шкіл та дитячих садочків відповідного навчання та перевірки знань з безпеки праці; підкреслено ено на необхідності уведення у штатний розпис посад інженерів з охорони праці.

Учасникам нарад зазначено:

на доцільності проведення оцінки ризиків на робочих місцях, внутрішнього аудиту стану охорони праці у навчальних закладах, профілактичних заходів для запобігання виробничому травматизму;

на статистиці нещасних випадків, актуальних причинах та обставинах їх настання;

на вимогах Порядку проведення розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань, аварій на виробництві;

попереджено про відповідальність у разі приховування  випадків травматизму.