Роботодавці можуть отримати компенсації за працевлаштування безробітних та за створення нових робочих місць

01 листопада 2023

У Чернівецькій області роботодавці отримали 32 прийнятих рішення про надання компенсації суб’єктам малого підприємництва фактичних витрат у розмірі єдиного внеску при працевлаштуванні зареєстрованих безробітних на нові робочі місця. Про це повідомляють у Чернівецькому обласному центрі зайнятості.

Умови отримання компенсації зазначено  у Постанові Кабінету Міністрів України від 18 квітня 2023 року за № 338 «Деякі питання надання роботодавцям компенсації єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за працевлаштування на нові робочі місця».

Управління інспекційної діяльності  у Чернівецькій області  нагадує: лише  офіційно працевлаштований громадянин має гарантоване чинним законодавством  право на гідні, здорові  і безпечні умови праці.

Належним чином оформлені трудові відносини  можуть вважатися лише ті, коли роботодавець уклав з працівником трудовий договір, офіційно повідомив про його працевлаштування Державну податкову службу, офіційно і в повному розмірі виплачує заробітну плату, сплачує за працівника єдиний соціальний внесок.

Працівник без офіційного оформлення на роботу позбавляє себе

гарантованого державою розміру заробітної плати;

виплати своєчасно та не нижче мінімальної заробітної плати, офіційної відпустки, соціальних відпусток тощо;

виплат у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю;

допомоги у разі настання нещасного випадку під час виробничого процесу;

соціального страхування.

До того ж неоформлений офіційно працівник втрачає трудовий та страховий стаж при розрахунку розміру пенсії.

Адже тільки легально оформлений працівник, який, відповідно, матиме достатньо страхового стажу, отримає право на гідну пенсію.

Актуальна  інформація з питань трудового законодавства:  https://pratsia.in.ua