При проведенні позапланового заходу державного нагляду, інспектори Управління виявили факти працевлаштування неоформлених працівників

22 вересня 2023

Позаплановий захід  державного нагляду (контролю) здійснили фахівці відділу з питань праці Управління інспекційної діяльності у Чернівецькій області.

Інспекційне відвідування здійснювалося на підставі звернення заявника спільно з працівниками відділу міграційної поліції Головного управління Національної поліції у Чернівецькій області.

Суб’єкт господарювання, який, на думку працівника, порушив його трудові права, гарантовані чинним трудовим законодавством , є фізичною особою-підприємцем та займається виготовлення меблів.

Фахівці Управління здійснили перевірку у частині оформлення трудових відносин, додержання  вимог законодавства про працю, відповідно до статті 10 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану». Захід контролю було здійснено за  місцем виробничої діяльності підприємця.

У ході інспекційної роботи фахівці територіального органу Держпраці встановили факт перебування на робочих місцях 10 осіб, котрі були допущені до виконання роботи без укладання трудових договорів, що є порушенням статті 21 Кодексу законів про працю України –  «Трудовий договір», статті 24 – «Укладення трудового договору»,  вимог Постанови Кабінету Міністрів України  від 17.06.2015 року за  №413 – «Про порядок повідомлення ДФС та її територіальних органів про прийняття працівника на роботу».

За результатами позапланового заходу фахівці Управління склали відповідний акт, наразі вирішується питання щодо направлення матеріалів до правоохоронних органів для вжиття відповідних заходів.

Актуальна інформація з питань трудового законодавства:  https://pratsia.in.ua