На деревообробних підприємствах регіону надано технічні консультації з питань безпечного ведення виробничої діяльності

20 вересня 2023

Заступниця начальника відділу з питань безпеки праці Управління інспекційної діяльності у Чернівецькій області  Регіна Задоровська  надала розширену технічну консультацію на підприємстві деревообробної галузі, що здійснює виробничу діяльність у  Чернівецькій громаді.

Підприємця інформовано щодо дотримання вимог охорони праці під час використання деревообробного обладнання; необхідності проходженні медоглядів, навчання, перевірки знань  найманим персоналом; забезпечення працівників засобами індивідуального захисту та контролем за  їх використанням.

Окремо роз’яснено, як ефективно оцінити ризики виникнення нештатних ситуацій та випадків виробничого травматизму на підприємстві, зокрема, на робочих місцях при експлуатації многопильних верстатів.

Наголошено на необхідності спорудження захисних огороджень небезпечних зон у виробничих цехах та при виробничому обладнанні.

Підприємцю, за його ініціативою,  також надано роз’яснення  щодо організації обліку робочого часу працівників.

Аналогічні превентивні заходи відбулися  на чотирьох деревообробних підприємствах Вижниччини.

Їх організували та провели заступниця начальника відділу з питань безпеки праці Регіна Задоровська та головна державна інспекторка Марина Мойсей.

Мета заходів – дотримання  суб’єктами господарювання вимог нормативно – правових актів з охорони праці під час обробки деревини, зокрема, Правил охорони праці в деревообробній промисловості.

Відповідальним особам акцентовано на необхідності   подання декларацій на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію машин, механізмів, обладнання  підвищеної небезпеки.

Зазначено на можливості отримання консультаційної допомоги  на комунікаційних сервісах  Держпраці, зокрема функціонуванні  сервісу «інтерактивний інспектор».

Виокремлено про відповідальність за приховування випадків виробничого траввматизму у разі їх настання.

«Дотримання вимог безпеки в процесі виконання робіт, ґрунтовне знання вимог нормативно-правових актів з охорони праці, дотримання правил поводження із засобами виробництва, особливо з машинами, механізмами, устаткуванням підвищеної небезпеки, використання працівниками  засобів  колективного та індивідуального захисту дозволить убезпечити належним чином виробничий процес та зведе до мінімуму   ризики виробничого травматизму», – підкреслили представники територіального органу  Держпраці під час роз’яснювальної роботи на підприємствах.

Як працювати безпечно – https://pratsia.in.ua