До уваги роботодавців та працівників! Про основні ознаки  безпечних засобів індивідуального захисту

18 липня 2023

Засоби індивідуального захисту, можуть бути введені в обіг і експлуатацію тільки у  разі безпеки таких засобів для життя та здоров’я користувача, забезпечення захисту від травм та захворювань за умови використання за призначенням. А також з урахуванням належного рівня обслуговування та експлуатації засобів захисту та їх відповідності Технічному регламенту.

УВАГА!

Щоб обрати засоби індивідуального захисту, які відповідають суттєвим вимогам щодо безпеки та охорони здоров’я, споживач (користувач) повинен звернути увагу:

на наявність маркування знаком відповідності Технічного регламенту  (знак відповідності має форму незамкненого з правого боку кола, усередині якого вміщено стилізоване зображення трилисника),

а в залежності від категорії засобів індивідуального захисту (ІІ, ІІІ), разом зі знаком відповідності наноситься ідентифікаційний номер призначеного органу з оцінки відповідності;

на декларацію відповідності вимогам Технічного регламенту засобів індивідуального захисту. У випадку відсутності копії декларації в паперовому вигляді разом із засобами індивідуального захисту в інструкції повинна міститись інтернет – адреса, де можна отримати доступ до декларації відповідності.

Засоби індивідуального захисту повинні супроводжуватись інструкцією,в якій зазначається:

позначення класу захисту, що відповідають різним рівням ризику;

позначення ризику, від якого ЗІЗ призначено захищати;

місяць, рік, чи строк придатності виробу;

інформацію щодо зберігання, використання, очищення, догляду виробу;

посилання на Технічний регламент ЗІЗ.

Актуальна інформація на порталі Держпраціhttps://pratsia.in.ua