Учнів коледжу бізнесу та харчових технологій поінформували, якою має бути праця неповнолітніх

11 травня 2023

Учнів Чернівецького фахового коледжу  бізнесу та харчових технологій відвідали з інформаційним візитом фахівці Управління інспекційної діяльності у Чернівецькій області  – заступник начальника Управління, начальник відділу з питань праці Юрій Пуріч, заступниця керівника відділу Валентина Панчишина, головна державна інспекторка відділу з питань безпеки праці Регіна Задоровська.

За сприяння викладацького складу коледжу, представники територіального органу Держпраці організували для вихованців освітнього закладу семінар.

Спілкуючись із молодіжною аудиторією, фахівці Управління розповіли про основні нормативно-правові акти чинного законодавства про працю, які  регулюють працевлаштування молоді.

Особливу увагу юних учасників зустрічі було зосереджено на важливості оформлення трудових відносин,  забезпеченні трудових прав і соціальних гарантій для молодих та неповнолітніх  працівників.

Фахівці Держпраці надали практичні поради, як здійснювати пошук роботи та протистояти недобросовісним роботодавцях у разі порушення норм трудового законодавства.

Учням розповіли, якими можуть бути ознаки примусової праці та трудової експлуатації, як може проявлятися мобінг на робочому місці і що таке гендерна рівність, а також наскільки важливим фактором є збереження ментального здоров’я працівників.

Під час спілкування також детально проговорено питання безпеки праці. Мовилося, зокрема, про безпеку праці неповнолітніх, адже настає час літніх канікул, а відповідно, хтось із учнів спробують влаштуватися на роботу під час сезону відпочинку.

Найчастіше юні працівники можуть бути задіяними у закладах громадського харчування та надання послуг. Тому інспекторка відділу безпеки праці Регіна Задоровська акцентувала на важливості дотримання вимог нормативно – правових актів з охорони праці працівників кухні, офіціантів, розповсюджувачів продукції.  Зокрема, учням роз’яснили деталі робочого графіку; норми піднімання та перенесення вантажів вручну; які роботи для неповнолітніх можуть вважатися шкідливими та небезпечними.

Наголошено на обов’язковості проходження персоналом такого віку  інструктажів з охорони праці та медичних оглядів працівників до 21 року.

Актуальна інформація на порталі Держпраці:  https://pratsia.in.ua.