На підприємстві харчової промисловості – моделювання події нещасного випадку
16 грудня 2024Моделювання події виробничого травматизму на підприємстві харчової промисловості організувала заступниця начальника відділу з питань безпеки праці управління інспекційної діяльності у Чернівецькій області Південно – Західного міжрегіонального управління Держпраці Регіна Задоровська.
Превентивний захід відбувся безпосередньо на місці настання випадку, що трапився на підприємстві у нинішньому, 2024, році. Тоді під час виконання трудових обов’язків постраждав апаратник стерилізації консервного цеху. При проведенні стерилізації готової продукції, отримав опіки. Гаряча вода вихлюпнулася з автоклава й ошпарила потерпілого.
Учасники моделювання обговорили обставини, що призвели до небезпечної ситуації, проаналізували остаточні причини та заходи з попередження виробничого травматизму.
Детально пропрацьовано виникнення ризиків на робочих місцях під час експлуатації механізмів, устаткування та обладнання підвищеної небезпеки у виробничих цехах підприємства загалом та автоклавів зокрема. Вказано на неухильному виконанні вимог безпечної експлуатації устаткування відповідно до технологічної карти.
Підкреслено на обов’язковості повного дотримання вимог нормативно-правових актів з промислової безпеки та безпеки праці.
Рекомендовано проведення спеціального навчання та перевірки знань з питань безпеки праці персоналу, котрий виконує роботи такого роду;
відповідного стажування працівників перед початком самостійного виконання трудових обов’язків;
забезпечення у повному обсязі якісними засобами індивідуального захисту, спецодягу, спецвзуття тощо.
Зазначено на важливості уміння надання домедичної допомоги у разі виникнення потреби та окреслено алгоритми дій персоналу при настанні небезпечних чи аварійних ситуацій на виробництві.
Актуальна інформація, як працювати безпечно: https://pratsia.in.ua